POZIV ZA PRIJAVU PROJEKATA OD INTERESA ZA ENERGETSKU ZAJEDNICU Ispis

Tajništvo Energetske zajednice objavilo je, ispred Radne skupine za Energetsku strategiju, Poziv za prijavu projekata od interesa za Energetsku zajednicu (PECI), iz sektora električne energije, prirodnog plina i nafte.

Ministarsko vijeće Energetske zajednice usvojilo je 18. listopada 2012. godine Regionalnu energetsku strategiju u cilju usklađivanja postojećih nacionalnih strategija i planova unutar Energetske zajednice. Jedan od ključnih razloga donošenja Strategije su velike potrebe za investicijama u energetsku infrastrukturu.

Do 10. prosinca 2012. godine informacije o svojim projektima Tajništvu Energetske zajednice mogu dostaviti zainteresirani promoteri projekata iz oblasti proizvodnje i prijenosa električne energije, transporta i skladištenja prirodnog plina, te transporta i skladištenja nafte.
Ranije utvrđeni rok za dostavljanje informacija (10. prosinac) je produžen do 31. prosinca 2012. godine.

Riječ je o projektima koji podstiču integraciju i otvaranje tržišta, sigurnost i kontinuitet opskrbe. Predviđeno je da paralelno sa provedbom PECI-ja tijekom 2013. godine budu usvajane odgovarajuće političke i regulatorne mjere, uz osiguranje tehničke pomoći i financijskih mehanizama.

Po sličnom pristupu koji se primjenjuje u Europskoj uniji, projekti od interesa za Energetsku zajednicu bit će birani na osnovu metodologije koju će za Radnu skupinu pripremiti neovisni konsultant, zadužen takođe za potporu u realizaciji odabranih projekata.


Projekti se podnose na engleskom jeziku u formi odgovora na pitanja navedenim u upitnicima koji se mogu preuzeti na web stranici Energetske zajednice.

 
DERK © 2004-2024. Sva prava pridržana.