POZIV ZA PRIJAVU PROJEKATA OD INTERESA ZA ENERGETSKU ZAJEDNICU Štampaj

Sekretarijat Energetske zajednice objavio je, ispred Radne grupe za Energetsku strategiju, Poziv za prijavu projekata od interesa za Energetsku zajednicu (PECI), iz sektora električne energije, prirodnog gasa i nafte.

Ministarsko vijeće Energetske zajednice usvojilo je 18. oktobra 2012. godine Regionalnu energetsku strategiju u cilju usklađivanja postojećih nacionalnih strategija i planova unutar Energetske zajednice. Jedan od ključnih razloga donošenja Strategije su velike potrebe za investicijama u energetsku infrastrukturu.

Do 10. decembra 2012. godine Informacije o svojim projektima Sekretarijatu Energetske zajednice mogu dostaviti zainteresirani promoteri projekata iz oblasti proizvodnje i prijenosa električne energije, transporta i skladištenja prirodnog gasa, te transporta i skladištenja nafte.
Ranije utvrđeni rok za dostavljanje informacija (10. decembar) je produžen do 31. decembra 2012. godine.

Riječ je o projektima koji podstiču integraciju i otvaranje tržišta, bezbjednost i kontinuitet snabdijevanja. Predviđeno je da paralelno sa provođenjem PECI-ja tokom 2013. godine budu usvajane odgovarajuće političke i regulatorne mjere, uz obezbjeđenje tehničke pomoći i finansijskih mehanizama.

Po sličnom pristupu koji se primjenjuje u Evropskoj uniji, projekti od interesa za Energetsku zajednicu bit će birani na osnovu metodologije koju će za Radnu grupu pripremiti nezavisni konsultant, zadužen takođe za podršku u realizaciji odabranih projekata.


Projekti se podnose na engleskom jeziku u formi odgovora na pitanja navedenim u upitnicima koji se mogu preuzeti na web stranici Energetske zajednice

 
DERK © 2004-2024. Sva prava pridržana.