ПОЗИВ ЗА ПРИЈАВУ ПРОЈЕКАТА ОД ИНТЕРЕСА ЗА ЕНЕРГЕТСКУ ЗАЈЕДНИЦУ Штампа

Секретаријат Енергетске заједнице објавио је, испред Радне групе за Енергетску стратегију, Позив за пријаву пројеката од интереса за Енергетску заједницу (ПЕЦИ), из сектора електричне енергије, природног гаса и нафте.

Министарски савјет Енергетске заједнице усвојио је 18. октобра 2012. године Регионалну енергетску стратегију у циљу усклађивања постојећих националних стратегија и планова унутар Енергетске заједнице. Један од кључних разлога доношења Стратегије су велике потребе за инвестицијама у енергетску инфраструктуру.

До 10. децембра 2012. године информације о својим пројектима Секретаријату Енергетске заједнице могу доставити заинтересовани промотери пројеката из области производње и преноса електричне енергије, транспорта и складиштења природног гаса, те транспорта и складиштења нафте. Раније утврђени рок за достављање информација (10. децембар) је продужен до 31. децембра 2012. године.

Ријеч је о пројектима који подстичу интеграцију и отварање тржишта, безбједност и континуитет снабдијевања. Предвиђено је да паралелно са спровођењем ПЕЦИ-ја током 2013. године буду усвајане одговарајуће политичке и регулаторне мјере, уз обезбјеђење техничке помоћи и финансијских механизама.

По сличном приступу који се примјењује у Европској унији, пројекти од интереса за Енергетску заједницу биће бирани на основу методологије коју ће за Радну групу припремити независни консултант, задужен такође за подршку у реализацији одабраних пројеката.

Пројекти се подносе на енглеском језику у форми одговора на питања наведеним у упитницима који се могу преузети на wеб страници Енергетске заједнице.

 
DERK © 2004-2024. Сва права придржана.