OBAVIJEST O ODRŽAVANJU OPŠTE JAVNE RASPRAVE - NACRT PRAVILNIKA O LICENCAMA Ispis

Državna regulatorna komisija za električnu energiju (DERK) obavještava zainteresovane da je u četvrtak 23. 08. 2012. godine omogućila uvid javnosti u Nacrt pravilnika o licencama.

Pravilnikom o licencama definišu se procedure i kriterijumi za izdavanje licenci od strane DERK-a, uključujući proceduru podnošenja zahtjeva, pregleda zahtjeva i izdavanja licenci, kao i rokove za odlučivanje o zahtjevu, a takođe i suštinske kriterijume za odobravanje ili odbijanje zahtjeva za dodjelu licence i sadržaj i uslove licence. Pravilnikom se definišu i način izmjene, suspenzije i ukidanja licence, kao i postupci u slučaju prodaje, dodjeljivanja, iznajmljivanja ili prenosa licence na neki drugi način.

Potreba za izradom novog Pravilnika o licencama prevashodno je proistekla iz potrebe da se na osnovu proširenih i upotpunjenih ovlaštenja DERK-a dopuni regulativa neophodna za razvoj cjelovitog regulatornog okvira za snabdijevanje električnom energijom kupaca u Brčko Distriktu Bosne i Hercegovine i zamijene prethodno u tu svrhu uspostavljena privremena pravila.

DERK je na osnovu iskustva iz dosadašnjeg rada predložio i određena rješenja čiji je cilj povećanje ekspeditivnosti procesa izdavanja licenci u slučajevima kada ne postoje sporna pitanja ili primjedbe javnosti, pri čemu se i dalje zadržavaju svi mehanizmi transparentnog postupka. Otklonjene su i određene nedorečenosti postojećeg Pravilnika, a sve u cilju pojednostavljenja procesa licenciranja.

Nacrtom pravilnika je, u cilju praćenja jedinstvenog tržišta električne energije u Bosni i Hercegovini, a na osnovu ovlaštenje u stvaranju i održavanju konkurentnog tržišta, predviđeno uvođenje Registra trgovaca koji bi sadržavao informacije o svim licenciranim trgovcima električnom energijom u Bosni i Hercegovini.

Zainteresovana lica mogu bez naknade dobiti pripremljeni Nacrt pravilnika u sjedištu DERK-a, ili isti preuzeti u elektronskoj formi sa internet stranice www.derk.ba.

Usmeni i pisani komentari mogu se dati na opštoj javnoj raspravi koja će biti održana u sjedištu DERK-a u Tuzli, Miška Jovanovića 4/II, u srijedu 12. 09. 2012. godine u 12:00 sati.

DERK će u razmatranje uzeti i pisane komentare dostavljene na adresu DERK‑a najkasnije do 13. 09. 2012. godine.

 
DERK © 2004-2024. Sva prava pridržana.