ОБАВИЈЕСТ О ОДРЖАВАЊУ ОПШТЕ ЈАВНЕ РАСПРАВЕ - НАЦРТ ПРАВИЛНИКА О ЛИЦЕНЦАМА Штампа

Државна регулаторна комисија за електричну енергију (ДЕРК) обавјештава заинтересоване да је у четвртак 23. августа 2012. године омогућила увид јавности у Нацрт правилника о лиценцама.

Правилником о лиценцама дефинишу се процедуре и критеријуми за издавање лиценци од стране ДЕРК-а, укључујући процедуру подношења захтјева, прегледа захтјева и издавања лиценци, као и рокове за одлучивање о захтјеву, а такође и суштинске критеријуме за одобравање или одбијање захтјева за додјелу лиценце и садржај и услове лиценце. Правилником се дефинишу и начин измјене, суспензије и укидања лиценце, као и поступци у случају продаје, додјељивања, изнајмљивања или преноса лиценце на неки други начин.

Потреба за израдом новог Правилника о лиценцама превасходно је проистекла из потребе да се на основу проширених и употпуњених овлаштења ДЕРК-а допуни регулатива неопходна за развој цјеловитог регулаторног оквира за снабдијевање електричном енергијом купаца у Брчко Дистрикту Босне и Херцеговине и замијене претходно у ту сврху успостављена привремена правила.

ДЕРК је на основу искуства из досадашњег рада предложио и одређена рјешења чији је циљ повећање експедитивности процеса издавања лиценци у случајевима када не постоје спорна питања или примједбе јавности, при чему се и даље задржавају сви механизми транспарентног поступка. Отклоњене су и одређене недоречености постојећег Правилника, а све у циљу поједностављења процеса лиценцирања.

Нацртом правилника је, у циљу праћења јединственог тржишта електричне енергије у Босни и Херцеговини, а на основу овлаштење у стварању и одржавању конкурентног тржишта, предвиђено увођење Регистра трговаца који би садржавао информације о свим лиценцираним трговцима електричном енергијом у Босни и Херцеговини.

Заинтересована лица могу без накнаде добити припремљени Нацрт правилника у сједишту ДЕРК-а, или исти преузети у електронској форми са интернет странице www.derk.ba.

Усмени и писани коментари могу се дати на општој јавној расправи која ће бити одржана у сједишту ДЕРК-а у Тузли, Мишка Јовановића 4/II, у сриједу 12. септембра 2012. године у 12:00 сати.

ДЕРК ће у разматрање узети и писане коментаре достављене на адресу ДЕРК‑а најкасније до 13. септембра 2012. године.

 
DERK © 2004-2024. Сва права придржана.