OBAVIJEST O ODRŽAVANJU JAVNE RASPRAVE - Nacrt pravilnika o dopunama Pravilnika priključku Štampaj

Državna regulatorna komisija za električnu energiju – DERK obavještava zainteresovane da će u četvrtak 12. jula 2012. godine omogućiti uvid javnosti u Nacrt pravilnika o dopunama Pravilnika o priključku.

Pravilnik o priključku (“Službeni glasnik BiH”, br. 95/08 i 79/10) propisuje procedure za priključak novih objekata proizvođača ili kupaca na prenosnu mrežu naponskog nivoa 400, 220 i 110 kV, priključak objekata na srednjenaponski nivo 35, 20, 10 i 6 kV u trafostanicama 110/x kV Elektroprenosa BiH, kao i za postojeće objekte u slučaju povećanja instalisane snage, dogradnje ili rekonstrukcije objekta.

Problematika izgradnje i priključenja vjetroelektrana na prenosni sistem je već duži period prisutna u Bosni i Hercegovini. U okviru svojih ovlaštenja DERK se aktivno uključio u rješavanje navedene problematike i nastoji da svojim aktivnostima doprinese bržem uspostavljanju neophodnog okvira za mogućnost priključenja prvih vjetroelektrana na elektroenergetski sistem u BiH sa jedne strane i uvažavanja realnih tehničkih ograničenja sistema sa druge strane. U tim aktivnostima koriste se rezultati i preporuke studije “Analiza integracije vjetroelektrana u elektroenergetski sistem i tržišna pravila”. U tom smislu pripremljen je Nacrt pravilnika o dopunama Pravilnika o priključku.

Zainteresovana lica mogu bez naknade dobiti pripremljeni Nacrt u sjedištu DERK-a, ili isti preuzeti u elektronskoj formi sa internet stranice www.derk.ba.

Usmeni i pisani komentari mogu se dati na javnoj raspravi koja će biti održana u sjedištu DERK-a u Tuzli, Miška Jovanovića 4/II, u četvrtak 19. jula 2012. godine u 12:00 sati.

DERK će u razmatranje uzeti i pisane komentare dostavljene na adresu DERK-a najkasnije do 20. jula 2012. godine.

 
DERK © 2004-2024. Sva prava pridržana.