OBAVIJEST ZA JAVNOST U POSTUPCIMA ODREĐIVANJA TARIFA Štampaj

Državna regulatorna komisija za električnu energiju (DERK) u okviru svojih nadležnosti definiranih zakonom pokrenula je postupke u kojima će odrediti:

-  tarife za usluge distribucije električne energije i tarifne stavove za snabdijevanje domaćinstava u Brčko Distriktu Bosne i Hercegovine,

-  tarife za rad nezavisnog operatora sistema i pomoćne usluge u Bosni i Hercegovini, i

-  tarife za usluge prijenosa električne energije u Bosni i Hercegovini.

Reguliranim kompanijama Javnom preduzeću za komunalne usluge “Komunalno Brčko”, “Nezavisnom operatoru sistema u Bosni i Hercegovini” Sarajevo i “Elektroprijenosu Bosne i Hercegovine” Banja Luka, na osnovu njihovih zahtjeva, odnosno sada raspoloživih i u toku tarifnih postupaka pribavljenih podataka, bit će određeni prihodi i rashodi, kao i troškovi koje će kompanije zaračunavati u tarifama za usluge koje pružaju.

Tarifni postupci moraju osigurati da odobrene tarife budu utemeljene na procjenama koje zadovoljavaju opća načela o formiranju tarifa i kriterije navedene u Zakonu o prijenosu, regulatoru i operatoru sistema električne energije u BiH, Metodologiji za izradu tarifa za usluge prijenosa električne energije, nezavisnog operatora sistema i pomoćne usluge i Metodologiji za izradu tarifa za usluge distribucije električne energije u Brčko Distriktu BiH.

Državna regulatorna komisija obavještava zainteresirane da imaju priliku do 22. novembra 2011. godine ostvariti uvid u kompletnu dokumentaciju u prostorijama DERK-a i uputiti pisane komentare u vezi sa predmetom postupka na adresu DERK-a (Tuzla, M. Jovanovića 4, faks 035/302077, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambot-a, potrebno je JavaScript omogućiti da bi je vidjeli ). Zahtjevi odnosno raspoloživi podaci u postupcima odobravanja tarifa bit će dostupni na web stranici DERK-a www.derk.ba.

Istovremeno, Državna regulatorna komisija za električnu energiju, daje

OBAVIJEST O ODRŽAVANJU FORMALNIH JAVNIH RASPRAVA

Odlučujuće činjenice u tarifnim postupcima bit će utvrđivane na formalnim javnim raspravama koje će se održati:

- u srijedu 30. novembra 2011. godine – tarife za usluge distribucije u Brčko Distriktu BiH

- u četvrtak 1. decembra 2011. godine – tarife za rad nezavisnog operatora sistema i pomoćne usluge

- u petak 2. decembra 2011. godine – tarife za usluge prijenosa električne energije

sa početkom u 11,00 sati, u zgradi Kantonalne privredne komore u Tuzli, ul. Trg slobode b.b.

Formalne rasprave su otvorene za javnost ali prisutna lica koja predstavljaju javnost ne mogu davati nikakve komentare. Lica koja su zainteresirana da u svojstvu umješača učestvuju u postupcima formalnih javnih rasprava moraju dostaviti pisane zahtjeve DERK‑u do 22. novembra 2011. godine. Status umješača može se dodijeliti licu koje dokaže direktan interes za postupak odobrenja tarife, koji je drugačiji od općeg javnog interesa.


 
DERK © 2004-2024. Sva prava pridržana.