OBAVIJEST O JAVNOJ RASPRAVI U POSTUPKU KREIRANJA I DONOŠENJA PRAVILA I PROPISA DERK-A Štampaj

Izmjenama odgovarajućih zakona u 2009. i krajem 2010. godine nadležnost Državne regulatorne komisije za električnu energiju (DERK) proširena je na djelatnosti proizvodnje, distribucije i snabdijevanja kupaca električne energije u Brčko Distriktu Bosne i Hercegovine.

Koristeći ova ovlaštenja, a u cilju prikupljanja primjedbi, komentara i mišljenja zainteresiranih subjekata, na uvid javnosti daju se Nacrti dva temeljna dokumenta DERK-a:


Nacrt metodologije za izradu tarifa za usluge distribucije električne energije u Brčko Distriktu BiH


koja daje polazne elemente za određivanje potrebnog prihoda preduzeća koje će obavljati elektroenergetske djelatnosti distribucije i snabdijevanja na području Distrikta, odnosno određuje temeljnu strukturu budućeg tarifnog sistema, i


Nacrt odluke o snabdijevanju kvalifikovanih kupaca električnom energijom u Brčko Distriktu BiH


koja ustanovljava pravo kupca na slobodan izbor snabdjevača električnom energijom, uređuje pojedinosti i procedure koje se odnose na izlazak kupaca na tržište, te definiše prava i obaveze snabdjevača na otvorenom tržištu.

Kroz praksu održavanja javnih rasprava DERK pospješuje postizanje kvalitetnijih konačnih rješenja i procjenjuje moguće efekte svojih pravila, procedura i odluka.

Nacrti dokumenata se bez naknade mogu dobiti u sjedištu DERK-a u Tuzli, ili isti preuzeti u elektronskoj formi sa internet stranica DERK-a (www.derk.ba).

Pisani komentari mogu se uputiti na adrese DERK-a (Tuzla, M. Jovanovića 4, faks 035 302077, e‑mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambot-a, potrebno je JavaScript omogućiti da bi je vidjeli ) najkasnije do 4. oktobra 2011. godine.


Usmeni i pisani komentari o nacrtima dokumenata mogu se dati i na opštoj javnoj raspravi koja će se održati u Brčkom, Ulica Miroslava Krleže broj 1, u sali za edukaciju Direkcije za finansije na trećem spratu (bivša zgrada suda) u ponedjeljak 3. oktobra 2011. godine sa početkom u 12,00 sati. Raspravi mogu prisustvovati sva zainteresovana lica bez posebnih ograničenja osim u pogledu trajanja izlaganja komentara.

 
DERK © 2004-2024. Sva prava pridržana.