ОБАВЈЕШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ У ПОСТУПКУ ОДРЕЂИВАЊА ТАРИФНИХ СТАВОВА ЗА УСЛУГЕ ДИСТРИБУЦИЈЕ ЕЛЕКТРИЧНЕ ЕНЕРГИЈЕ И ТАРИФНИХ СТАВОВА ЗА СНАБДИЈЕВАЊЕ У ОКВИРУ УНИВЕРЗАЛНЕ УСЛУГЕ У БРЧКО ДИСТРИКТУ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ Штампа

Државна регулаторна комисија за електричну енергију (ДЕРК), у оквиру својих надлежности дефинисаних законом, покренула је поступак у којем ће одредити тарифне ставове за услуге дистрибуције електричне енергије и тарифне ставове за снабдијевање електричном енергијом у оквиру универзалне услуге у Брчко Дистрикту Босне и Херцеговине.

Поступак је покренут на основу захтјева Јавног предузећа “Комунално Брчко” д.о.о., Брчко, којим је затражено повећање трошкова дистрибутивне мрежарине од 15% за све категорије купаца, као и повећање просјечне цијене снабдијевања у оквиру универзалне услуге за 28%.

На основу сада расположивих и у току тарифног поступка прибављених података, ДЕРК ће одредити тарифе, односно цијене дистрибуције електричне енергије изражене кроз тарифне ставове, који служе за обрачун и наплату услуга дистрибуције од купаца електричне енергије, као и тарифе, односно цијене електричне енергије изражене кроз тарифне ставове, који служе за обрачун и наплату електричне енергије од купаца електричне енергије који се снабдијевају у оквиру универзалне услуге у Брчко Дистрикту БиХ.

Тарифни поступак мора осигурати да тарифе буду утемељене на чињеницама и процјенама које задовољавају општа начела о формирању тарифа и критеријуме наведене у Закону о преносу, регулатору и оператору система електричне енергије у БиХ, Методологији за одређивање тарифа за снабдијевање електричном енергијом у оквиру јавне услуге у Брчко Дистрикту БиХ и Методологији за израду тарифа за услуге дистрибуције електричне енергије у Брчко Дистрикту БиХ.

Државна регулаторна комисија обавјештава заинтересоване да имају прилику до 10. јануара 2023. године остварити увид у комплетну документацију у просторијама ДЕРК-а и упутити писане коментаре у вези са предметом поступка на адресу ДЕРК-а (Тузла, Ђорђа Михајловића 4/II, факс 035 302 077, e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели ). Захтјев, односно расположиви подаци у поступку одобравања тарифа биће доступни на веб страници ДЕРК‑а www.derk.ba.


Истовремено, Државна регулаторна комисија за електричну енергију, даје

ОБАВЈЕШТЕЊЕ О ОДРЖАВАЊУ ФОРМАЛНЕ ЈАВНЕ РАСПРАВЕ

Одлучујуће чињенице у тарифном поступку биће утврђиване на формалној јавној расправи која ће се одржати у понедјељак, 30. јануара 2023. године, са почетком у 12:00 сати, у Сали за едукације Дирекције за финансије Брчко Дистрикта БиХ (Мирослава Крлеже 1, Брчко).

Формална јавна расправа је отворена за јавност, али присутна лица која представљају јавност не могу давати никакве коментаре. Лица која су заинтересована да у својству умјешача учествују у тарифном поступку, укључујући и формалну јавну расправу морају доставити писане захтјеве ДЕРК‑у до 10. јануара 2023. године. Статус умјешача може се додијелити лицу које докаже директан интерес за поступак одобрења тарифе, који је другачији од општег јавног интереса.


 
DERK © 2004-2024. Сва права придржана.