ОСНОВАНА БАЛКАНСКА ЕНЕРГЕТСКА ШКОЛА С ЦИЉЕМ ПРУЖАЊА ПОДРШКЕ ИНТЕГРАЦИЈИ РЕГИОНАЛНОГ ТРЖИШТА СА ЕУ И УНАПРЕЂЕЊУ ЕНЕРГЕТСКЕ ТРАНЗИЦИЈЕ Штампа

На иницијативу Регулаторног тијела Италије за енергију, мреже и околину (АРЕРА), 16. децембра 2022. године регулаторна тијела за енергију Албаније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Сјеверне Македоније и Италије су основала Балканску енергетску школу (БЕС) у Милану, Италија.

Балканска енергетска школа, која је смјештена у просторијама АРЕРА-е, ће промовисати усклађивање регулаторног оквира на регионалном нивоу с циљем пружања подршке развоју енергетског тржишта на подручју Балкана и његовој ефикасној интеграцији на нивоу Европске уније. Фокус активности БЕС-а ће претежно бити на развоју електроенергетских и гасних мрежа, интеграцији обновљивих извора енергије, удруживању тржишта и другим релевантним активностима у оквиру енергетске транзиције и кроз интензивно јачање капацитета и размјену знања и искуства.

Чланови оснивачи Асоцијације, којима се у наредним мјесецима могу придружити и друга тијела у наредним мјесецима, су именовали г. Стефана Саљу, члана Одбора Регулаторног тијела Италије за енергију, мреже и околину, за предсједавајућег БЕС-а за период 2023 – 2024. “Наша преданост проширењу европског енергетског тржишта на балкански регион је потврђена, посебно у овом осјетљивом историјском тренутку с обзиром на све већи обим инфраструктурних улагања која су у току”, изјавио је г. Саља.

Балканска школа енергије произлази из успјешног искуства Програма размјене знања (КЕП) који је промовисала и координисала АРЕРА у посљедње четири године у оквиру програма финансираног од Средњоевропске иницијативе (ЦЕИ).

 
DERK © 2004-2024. Сва права придржана.