САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ Штампа

ДЕРК ДОНИО ОДЛУКЕ О ТАРИФАМА ЗА ДИСТРИБУЦИЈУ И СНАБДИЈЕВАЊЕ У БРЧКО ДИСТРИКТУ БИХ

Државна регулаторна комисија за електричну енергију (ДЕРК) је на сједници  одржаној 27. децембра 2017. године у Тузли, након проведене јавне расправе, донијела одлуке о тарифама за дистрибуцију и снабдијевање електричном енергијом у оквиру универзалне услуге у Брчко Дистрикту БиХ, које ће се примјењивати од 1. јануара 2018. године.

ЈП Комунално Брчко је јавни снабдјевач на подручју Брчко Дистрикта БиХ који сву електричну енергију за снабдијевање својих купаца набавља на велепродајном тржишту електричне енергије. Мада је у свом захтјеву ова регулирана компанија тражила да у просјеку тарифе за дистрибуцију буду повећане 5,4 %, а за снабдијевање 24,2 %, ДЕРК својим одлукама није промијенио тарифе за кориштење дистрибутивне мреже, просјечну цијену за снабдијевање малих комерцијалних купаца повећао је 3 %, а за домаћинства 7,6 %. При корекцијама цијена уважен је раст цијена на велепродајном тржишту електричне енергије у 2017. години, док су оперативни и капитални трошкови Комуналног Брчко у електроенергетској дјелатности задржани на достигнутом нивоу.

Домаћинства у Брчко Дистрикту БиХ су у првој половини 2017. години имала најнижу просјечну цијену електричне енергије у Босни и Херцеговини (12,71 фенинга/кWх). Нове цијене за домаћинства су 3,3 % ниже од оних које плаћају купци Електропривреде БиХ, односно 9,4 % од оних које се плаћају Електропривреди ХЗХБ, а више су 6,4 % у односу на домаћинства која снабдијева Електропривреда РС. Дакле, нове цијене за домаћинства у Брчко Дистрикту БиХ су и даље ниже од просјечне цијене за домаћинства у Босни и Херцеговини.

---

Државна регулаторна комисија за електричну енергију је независна и непрофитна институција Босне и Херцеговине, која дјелује у складу са принципима објективности, транспарентности и равноправности, и има надлежности и одговорности над пријеносом електричне енергије, операцијама пријеносног система и међународном трговином електричном енергијом, као и над производњом, дистрибуцијом и снабдијевањем купаца електричне енергије у Брчко Дистрикту Босне и Херцеговине.

 
DERK © 2004-2022. Сва права придржана.