САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ – ДЕРК ДОНИО ОДЛУКЕ О ТАРИФАМА ЗА ДИСТРИБУЦИЈУ И СНАБДИЈЕВАЊЕ У БРЧКО ДИСТРИКТУ БИХ Штампа

На сједници Државне регулаторне комисије за електричну енергију, одржаној 29. децембра 2014. године у Тузли, након проведене јавне расправе донешене су Одлука о тарифама за услуге дистрибуције и Одлука о тарифама за снабдијевање електричном енергијом у оквиру универзалне услуге у Брчко Дистрикту БиХ.

Приликом одређивања тарифних ставова за дистрибуцију у потпуности су уважени стварни трошкови за сваку од категорија купаца, што је у функцији потпуног отварања тржишта електричне енергије.

Одлуком о тарифама за снабдијевање дефиниране су укупне цијене електричне енергије које укључују и услугу дистрибуције. Ове тарифе примјењује се само за домаћинства и комерцијалне купце (остала потрошња на 0,4 кВ) који не искористе своје право избора снабдјевача на тржишту.

Просјечна цијена за снабдијевање комерцијалних купаца смањена је за 1,5%, а цијена за домаћинства повећана је за 10%. До овакве корекције дошло је због обавезе регулатора да и у дјелатности снабдијевања постепено алоцира припадајуће трошкове на сваку од категорија купаца. У овом кораку, наслијеђене унакрсне субвенције између комерцијалних купаца и домаћинстава са постојећих 37% смањују се на 22,7%. До корекције цијена дошло је и због повећања трошкова набавке електричне енергије од Електропривреде РС за 12,9% у односу на трошак набавке из 2011. године, када је ДЕРК одредио тарифе које се примјењују до краја 2014. године.

Домаћинства у Брчко Дистрикту БиХ су у првој половини 2014. години имала најнижу просјечну цијену електричне енергије у БиХ (11,94 фенинга/kWh). Нове цијене за домаћинства су 11,6% ниже од оних које ће плаћати као купци Електропривреде БиХ, односно 14,6% ниже од оних које се плаћају Електропривреди ХЗХБ, а више за 5,2% у односу на домаћинства која снабдијева Електропривреда РС.

При доношењу одлука, ДЕРК је уважио Програм Владе Брчко Дистрикта БиХ којим се са 700.000 КМ угроженим купцима субвенционира дио трошкова за утрошену електричну енергију, у који је укључено преко 30% домаћинстава.

---

Државна регулаторна комисија за електричну енергију (ДЕРК) је независна и непрофитна институција Босне и Херцеговине, која дјелује у складу са принципима објективности, транспарентности и равноправности, и има надлежности и одговорности над пријеносом електричне енергије, операцијама пријеносног система и међународном трговином електричном енергијом, као и над производњом, дистрибуцијом и снабдијевањем купаца електричне енергије у Брчко Дистрикту Босне и Херцеговине.

 
DERK © 2004-2024. Сва права придржана.